Julkaistu    |  Päivitetty 
Päivi Jantunen

Lunta telan alle!

Parikkalaan tultiin lauantaina Tampereelta, Varkaudesta ja Virosta ajamaan snowcrossia. Päivi Jantunen Parikkalaan tultiin lauantaina Tampereelta, Varkaudesta ja Virosta ajamaan snowcrossia.


Kärkikuntien Moottorikelkkakerho urakoi talkoovoimin Parikkalan Raviradalle snowcross-radan.
 
Virolaiset kelkkailijat ampaisivat lumen perässä Parikkalaan, heti kun tieto tuli, että rata on auki.
 
Super! Super! Radalta palaavat kelkkailijat sanovat yksi toisensa perään.
 
Kelkkakerhossa kuunnellaan palautetta tarkalla korvalla. Ovatko kommentit kohteliaisuutta? Onko liki 200 talkootuntia vaatinut urakka todellakin super!
 
Sataa vettä, kumisaappaat lätskyvät lätäköissä. Ravirataa ympäröi tasainen harmaus. Kymmenen kelkkaa kurvaa vuorotellen radalle. Likaisenharmaata "lumikasaa" on katsottava uudestaan. Se on Etelä-Suomen ainoa virallinen snowcross-rata. Seuraava taitaa olla Tahkolla vai pitääkö ajaa Sotkamoon asti?
 
Kelkkakerhon oma väki on tänään kentän laidalla ja kunnostaa rataa tampparilla. Estradi on vieraiden käytössä.
 
Tuletteko kokeilemaan?
 
Hädin tuskin tieto ajokuntoisesta radasta ehti verkkoon, kun Tampereella alettiin laittaa kelkkoja ajokuntoon. Aamulla ennen viittä Jussi Sammatti kavereineen oli jo matkalla Parikkalaan.
 
-Etelä-Suomen vähälumiset alkutalvet ovat ohjanneet meitä yhä enemmän snowcrossin pariin, myös reittikelkkailua harrastavat tamperelaiset kertoivat.
 
-Parikkalassa oli Etelä-Suomen ainoa rata ja lähin paikka missä pääsi ajamaan.
  
-Tampereelta pystyy vielä juuri ja juuri tekemään päiväreissun Parikkalaan asti. Keikka vei meiltä 18 tuntia.
  
-Pääosin olemme käyneet ajamassa snowcrossia Sievissä, Louekeskuksen tykkilumiradalla. Lisäksi olemme reissanneet mahdollisuuksien mukaan muutaman pitkän viikonlopun talvessa Suomen tai Ruotsin Lapissa.
 
Radalla näki, että kilpailutaustaakin tamperelaisilla on.
 
-Olemme ajaneet muutamia harrasteluokan moottorikelkkaenduron kilpailuja.
 
-Mikäli ehdimme harjoitella riittävästi, saatetaan meidän porukan jäseniä nähdä myös snowcrossin lähtöviivalla, Sammatti kertoi.
 
-Ajopäivä Parikkalassa oli onnistunut ja rata oli oikein hyvä. Hienoa nähdä, että innokas talkooporukka saa tuollaisia harrastuspaikkoja aikaan.
 
-Erityiskiitos vielä ratamestarille, joka huolsi rataa useamman kerran päivän aikana, jotta meillä ajajilla oli mahdollisimman hyvät puitteet, Sammatti kiitteli.
 
Mestarit radalla
 
Kymmenisen vuotta Kerimaassa lähes joka viikonloppu ajaneet, Viron parhaat snowcross-kelkkailijat saivat Reijo Paajaselta puhelun. "Rata on auki. Tuletteko kokeilemaan?"
 
Lähtöpäätös syntyi lähes samalta istumalta.
 
-Autot lautalle, 300 kilometriä ja olimme täällä, Viron kuusinkertainen snowcross-mestari, nykyisin harrastuksena ajava Urmas Uudmae sanoo.
 
Säät ovat olleet Virossakin sekaisin. Lunta on saatu 30 senttiä, mutta kaikki on sulanut saman tien pois. Otepäässä jouduttiin perumaan hiihdon maailman cup viime viikonlopulta, kelkkareissujen oppina hyvää suomea puhuva Urmas selittää.
 
Viiden virolaiskelkkailijan joukossa on myös Viron tämän hetken ykkösajajiin kuuluva Kaur Tiisler (22), joka lähtee isänsä kanssa uudelleen radalle.
 
Vakavan loukkaantumisen ja kahden vuoden tauon jälkeen Kaur on nyt ensimmäistä kertaa ajamassa. Ensimmäinen jakso meni rataan ja ajamiseen totutellessa.
 
-Nyt sai rytmistä kiinni, radan laidalta kommentoidaan Kaurin lennokasta ja joustavaa ajoa, pitkiä loikkia.
 
Radalla on paksu, 1-2 metrin kerros pehmeää lunta. Kelkat siirtävät lunta ja muokkaavat rataa.
 
Kaurin peukalo ja hymy kertovat miltä rata ja ajo tuntui.
 
Kaur on ajanut viisi vuotta snowcrossia kilpaa. Vuodelta 2015 on EM-hopea. Viron mestaruussarjassa paras sijoitus on hopea. Suomen Pro -luokassa sijoitukset kuusi ja seitsemän.
 
Tavoitteena on olla Pohjoismaiden paras.
 
Kaur ei aja tällä kaudella kilpaa. Nyt virolaiskolmikko ajaa vain, koska se on hauskaa.
 
Parikkalan rata on juuri sellainen, mistä kelkkailijat pitävät. Stadion crossia. Paksu lumipatja, joka liikkuu ja rata muuttuu koko ajan.
 
Hymyt levenevät raviradan pihalla. Voi aavistaa, miten kivi putoaa ja kuulla helpotuksen huokauksen. Rata on siis super! Urakka on onnistunut.
 
Lumenajoa on
 
ihmetelty
 
Radan pohja jäädytettiin jo ensimmäisten pakkasten aikaan suojaamaan pallokentän pintaa. Luntakin saatiin, mutta säät olivat samalla tavalla sekaisin kuin Virossa. Rata on suurimaksi osaksi pihoilta kerättyä ja Raviradalle ajettua ajolunta. Kerhon puheenjohtaja Aki Makkonen arvioi, että rataan on ajettu lähemmäs 4 000 kuutiometriä, 300 traktorikuormallista lunta.
 
Rataa muotoiltiin ja kokeiltiin, että se sopisi junioreille ja aikuisten kilpakelkoille. Kolme eri-ikäistä ajajaa, 11-vuotiaasta 40 vuoteen, testasi radan.
 
Kärkikuntien Moottorikelkkakerholla on kaksi SM-kilpailuja kiertävää ajajaa. Petri Anttonen ajaa harrastesarjassa ja Jali Paajanen SM-sarjan Pro Lite -luokassa.
 
Jali palaa kahden vuoden tauolta varovaisesti radalle.
 
-Viikonloppuna on tarkoitus harjoitella Parikkalassa. SM-sarjaa ajan tänä talvena totuttelumielessä, ilman suurempia tavoitteita, Kerimäellä asuva Jali kertoo.
 
-Kipinä kelkkailuun tarttui vanhemmilta, sekä äiti että isä ajoivat kilpaa.
 
Kansalliset
 
kilpailut
 
helmikuussa
 
Radan ympäristölupa sallii 20 ajopäivää. Rataa aiotaan pitää auki viikonloppuisin. Ratamaksu on 35 euroa päivältä ja 250 euroa kaudelta.
 
Kansalliset kisat kerho järjestää helmikuussa (10.2.) Mukaan odotetaan vähintään 50 ajajaa. Edelliset kilpailut ajettiin 2011.
 
Parikkalan rata on saanut kilpailijoilta hyvää palautetta, Makkonen sanoo.
 
SM-kisoja haetaan mahdollisesti vuonna 2019, jos rata täyttää kilpailujen vaatimukset.
 
Kelkkakerhon johtokunnassa tehtiin vuosi sitten sukupolvenvaihdos. Makkosen johtamaan johtokuntaan kuuluvat: sihteeri Janne Saukkonen, rahastonhoitaja Teemu Kokko ja jäsenet Niko Nokelainen ja Jani Pitkänen. Vuonna 1994 perustetussa kerhossa on seitsemisenkymmentä jäsentä.
 
Reitistöä kunnostettu
 
Kelkkakerho ylläpitää yli 200 kilometrin pituista kelkkauraa, Torsanpäästä Pohjois-Karjalan rajalle ja Särkisalmelta Punkaharjulle.
 
Pääosa kerhon jäsenistä ajaa maastourilla, joita on pyritty syksyn aikana kunnostamaan.
 
-Lunta on, mutta nyt odotetaan pakkasta, jotta reitillä olevat ojat, kosteikot ja järvet jäätyvät kelkkailtavaan kuntoon, Makkonen sanoo.
 
Uralupa maksaa kerhon jäsenille 35 euroa ja muille 45 euroa. Talvilomalaiset voivat hankkia 20 eurolla viikkoajoluvan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta