Julkaistu    |  Päivitetty 
Päivi Jantunen

Parikkalan raja-asema esitteli uudet tilat

Kiinniotto. Rajakoira Rölli ja koiranohjaaja, vanhempi rajavartija Juha Räisänen. Maalimiehenä vanhempi rajavartija Risto Hartikainen. Päivi Jantunen Kiinniotto. Rajakoira Rölli ja koiranohjaaja, vanhempi rajavartija Juha Räisänen. Maalimiehenä vanhempi rajavartija Risto Hartikainen.

Avoimet ovet Parikkalan tilapäisellä rajanylityspaikalla sai väen liikkeelle lauantaina. Kolmen tunnin aikana rajanylityspaikalla pistäytyi 150 vierasta.
Rajavartiolaitoksen ja Tullin järjestämää tapahtumaa oli selvästi odotettu. Rajanylityspaikalle alkoi kertyä väkeä heti yhdeksän jälkeen.
Parikkalan tilapäisen rajanylityspaikan kautta kulkee pääasiassa puutavaraa. Nyt oli muillakin mahdollisuus tutustua raja-aseman lähtevän ja tulevan liikenteen tarkastuspisteisiin. Ehkä jonain päivänä Kolmikannan kautta kulkee myös henkilöliikenne. Rajanylityspaikan mahdollisesta avautumisesta kansainväliselle liikenteelle kyseltiinkin eniten.

Ihmetystä herätti rajalinja, kysymyksiä sateli tullin ja rajan koiratoiminnasta, partioauton ja rajavartijan varusteista.

Pikavauhdilla uudet tilat

Parikkalan raja-asema toimi Niiralasta tuodussa parakissa yli 20 vuotta. Parakki ehti palvella parissa muussakin paikassa jo ennen Parikkalaan siirtoa. Rakennus ei vastannut enää tämän päivän vaatimuksia.

Vanha parakki purettiin kesällä. Perustukset, viemäröinti ja kaapeloinnit tehtiin elokuun aikana. Uudet ,138 neliömetrin elementtirakenteiset tilat nousivat vanhan parakin paikalle pikavauhtia. Rajavartiolaitoksen ja Tullin omistamat tilat otettiin käyttöön lokakuussa.

Uusien tilojen pohjaratkaisu jakaa lähtevän ja saapuvan liikenteen aikaisempaa selvemmin. Tulli sai myös pukuhuoneet, joita sillä ei vanhassa parakissa ollut.

Raja-asemalla työskentelee vuorossa 2-3 rajavartijaa ja 2-3 tullin henkilöstöä.

Lauantaina tullia koskeviin kysymyksiin vastailivat tulliylitarkastaja Minna Terävä ja tullitarkastajat Veijo Repo ja Keijo Kankaristo. Huumekoira Häjy näytti miten autoon piilotettu huumausaine löydetään.

120 ylitystä päivässä

Parikkalan ylityspaikalla liikenne kasvaa edelleen, kuluvan vuoden tammi-lokakuussa saapuva liikenne kasvoi viisi prosenttia ja lähtevä liikenne 14 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, tulliylitarkastaja Jukka Pesonen Imatran tullista totesi.

Uusi ennätys näyttää tänä vuonna tulevan, ylirajavartija Hanna Pulkkinen jatkaa. Viime vuoden kokonaisliikennemäärä oli 22 650. Tänä vuonna liikennemäärä on jo nyt 23 438.

Parikkalan raja-asema on avoinna maanantaista perjantaihin. Aukiolopäiville jaettuna, ylityksiä on keskimäärin 120 päivässä.

Lähes kaikki liikenne Parikkalassa on kaupallista tavarankuljetusta. Tullia työllistää tavaraliikenteen tulliselvitykset ja tullivalvonta.

Tullivalvontaan osallistuvat myös tullin myyt yksiköt, kuten huume- ja savukekoirat ja liikkuva läpivalaisu.

Rikostutkintaan johtaneita salakuljetusjuttuja on Parikkalassakin paljastunut, Pesonen sanoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta