Julkaistu 
Leena Pajari-Kosonen

Emeritapiispa Irja Askola vierailulle Parikkalaan

Eläkkeelle jääminen vaativan työuran jälkeen; tämän päivän kirkko; papin työ ja piispan viran vaatimukset, karjalaisuus, runot... Muun muassa näistä aiheista riittänee puhetta, kun Helsingin piispan virasta vajaat kaksi vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Irja Askola vierailee ensi viikon lauantaina Parikkalassa.

Parikkalan Kalevalaiset naiset ja Parikkalan seurakunta järjestävät tilaisuuden, jossa emeritapiispa valottaa ajatuksiaan ”nojatuolikeskustelussa”, ja myös yleisöllä on mahdollisuus tehdä kysymyksiä. Niin ikään seurakuntatalossa pidettävässä tilaisuudessa kuullaan Irja Askolan kirjoittamia runoja Kalevalaisten naisten Runorukin esittämänä.  Askola on julkaissut kaikkiaan seitsemän runoteosta, joista viimeinen, Pöytä katettu kaikille, on vuodelta 2016.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Runo voi olla matkaopas sinne, minne ei ole uskaltanut tai osannut mennä, hän luonnehtii.

Irja Askola on Suomen ensimmäinen naispuolinen piispa, jota Helsingin hiippakunnan henkilöesittelyssä luonnehditaan näin:

– Piispan työssään hän on pitänyt esillä oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon kristillisiä hyveitä. Hänen mielestään Jumalan kaunein sana on tervetuloa.

Piispana hän oli monin tavoin ”tienraivaaja”, joka sai myös arvostelua osakseen.

– Kiitollisuutta tunnen erityisesti niistä ratkaisuista, jotka ovat vaatineet rohkeutta, hän totesi taannoisessa Eeva-lehden haastattelussa,  jossa kertoo myös eläkkeelle jäämisestä: ”alkuviikkojen huumaavaa vapauden tunnetta seuranneesta hämmennyksestä”. 

Irja Askola on kotoisin Lappeenrannasta.

– Karjalaisuus kulkee mukana edelleen ja merkitsee etenkin välittömyyttä, joustavuutta muutoksiin sekä vieraanvaraisuutta, hän sanoo.

Parikkalaan ”Karjalan tyttö” tulee siis lähes kotiseudulleen. Paikkakunta on Askolalle muutenkin ennestään tuttu ystäväperheen myötä, viimeksi hän oli Parikkalassa viime kesänä.

– Innoissani olen tulossa sinne, hän viestitti pienestä espanjalaisesta kylästä, jossa parhaillaan vielä lomailee.

”Karjalan tytöstä emeritapiispaksi” -tilaisuus jatkaa Parikkalan Kalevalaisten naisten järjestämää kiinnostavien naisvierailujen sarjaa, jonka aloitti toimittaja kirjailija Maarit Tyrkkö toissa vuonna.

Tilaisuus Parikkalan seurakuntatalossa la 2.2. klo 13.30 alkaen päiväkahvilla (vapaaehtoinen maksu)

 

Kommentoi

Hae sivuilta