Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Hiitolanjoen Kangaskoskelle on jo lähes valmis koskisuunnitelma

ELYn vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi esitteli tiistaina Kangaskosken suunnitelmia Rautjärvellä. Anssi Kemppinen ELYn vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi esitteli tiistaina Kangaskosken suunnitelmia Rautjärvellä.

Hiitolanjoen Kangaskosken ennallistamissuunnitelma on lähes valmis.

– Suunnitelma on viimeistelyä vaille valmis ja jätetään aluehallintovirastoon alkuvuodesta. Jos kaikki menee hyvin, niin vuonna 2021 Kangaskosken ennallistaminen olisi tehty, sanoi vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Suunnittelun mukaan Kangaskoskelle on tulossa vapaata koskea niin ylävirtaan sillan länsi- kuin alavirtaan itäpuolelle.

Alavirtaan päin joki ohjataan vanhaan koskiuomaan, joka nykyisin on lähes kuiva.

– Vanhalle koskiuomalle ei tarvitse tehdä mitään, mutta ehkä kerätään mahdollisia rojuja pois ja kaadetaan puita, sanoi Niittyniemi.

Sillasta ylävirtaan päin noin 50 metrin päähän rakennetaan moreenista ja kivistä pohjapato, joka on 1,6 metriä korkea. Pohjapato pitää olla, ettei joen pohjassa oleva, elohopeaa sisältä sedimentti lähde liikkeelle.

Vanhan uoman tukkeena oleva pato puretaan ja Kangaskosken voimalaan menevä keinotekoinen vesiuoma täytetään.

Kangaskosken voimalaitosrakennusta ei pureta. Sillä on museoviranomaisten mukaan historiallisia arvoja.

Kangaskosken voimalapadon purkamisen ja kosken ennallistamisen jälkeen sama tehdään Lahnasenkoskella vuonna 2022 ja Ritakoskella 2023. Voimalat ja kiinteistöt ovat Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön omistuksessa. Koskien ennallistaminen sai vauhtia viime kesänä, kun julkistettiin esisopimus säätiön ja Suomen Pienvoiman (Hiitolanjoen Voiman) Kangaskosken ja Ritakosken kaupoista. Lahnasenkosken voimala on ollut säätiöllä jo pari vuotta.

Rautjärvellä sijaitsevan joen vapauttaminen antaa elintilaa Laatokan lohelle ja taimenelle sekä lisää alueen virkistysarvoa.

Kommentoi

Hae sivuilta